VRAGEN

Wat is een pretecho?

Een pretecho is qua techniek hetzelfde als een medische echo. Er ontstaan beelden door de weerkaatsing van geluidsgolven die uitgezonden worden door de echoprobe, dat is het apparaatje waarmee de echoscopiste over uw buik beweegt. Het doel van een pretecho is het kindje zo mooi en zo duidelijk mogelijk in beeld te krijgen.

Wat is een 2D echo.

Bij een 2D echo zien jullie je kindje in het vertrouwde, bewegende zwart/wit beeld. Deze techniek wordt ook gebruikt voor een medische echo. U ziet hierbij steeds een doorsnede van het kindje. Op deze manier krijgt u een heel duidelijk beeld van uw kindje. Een 2D echo kan tijdens de hele zwangerschap gemaakt worden.

Wat is een 3D/4D echo.

Bij een driedimensionale echo worden een hele reeks tweedimensionale beelden door het echoapparaat bij elkaar gevoegd waardoor het beeld diepte krijgt waarin u precies de vormen van uw baby ziet. Het kindje lijkt daardoor veel realistischer dan bij een twee dimensionale opname. Bij 4D echografie komt de tijdsdimensie erbij en hierdoor kan het kindje driedimensionaal bewegend gevolgd worden. Het zijn dus geen stilstaande, maar bewegende 3D beelden.

Hoe wordt de echo gemaakt.

De beelden van de baby kunnen worden gevolgd op een flatscreen en de beelden die te zien zijn worden toegelicht. Dit alles wordt opgenomen op een USB-stick (niet van toepassing op de geslachtsbepaling en even kindje kijken). Ook zit er geluid bij zodat u later de gehele echo nog eens opnieuw kan beleven.Tijdens de echo worden de mooiste beelden opgeslagen. Alle gemaakte foto’s en eventuele korte opnames worden ook op de USB-stick gezet. Na afloop van de echo is het mogelijk om van de mooiste foto meteen een afdruk mee te krijgen.

Geslachtsbepaling.

Bij Baby-Live kunt u terecht voor een geslachtsbepaling vanaf 15 weken. Vanaf dat moment is het namelijk mogelijk om met een vrij grote zekerheid te zeggen wat het geslacht van u kindje is. Of het geslacht te zien is hangt nog wel af van de ontwikkeling en ligging van het kindje. Hoewel de geslachtsbepaling zo zorgvuldig mogelijk uitgevoerd wordt is 100 procent zekerheid echter nooit te geven.

Wat is de beste tijd voor een 3/4D echo?

3D en 4D echografie kan altijd maar is afhankelijk van wat jullie zelf willen. Een goede periode hiervoor is ruim genomen tussen de 24 en 28 weken zwangerschap. Het beste moment is rond de 26/27 weken voor een 3D & 4D pretecho.

Hoeveel personen mag je meenemen naar de echo?

Dat mogen jullie helemaal zelf bepalen. Vaak blijkt wel dat als u met meer dan 5 personen bent het voor uzelf wat onrustig kan worden.

Is echoscopie veilig voor de gezondheid van mijn kindje.

Ja. Het maken van 2D en 3D echo’s is geheel veilig voor de gezondheid van zowel moeder en kind. Echoscopie wordt al meer dan 25 jaar op grote schaal toegepast. Tot nu toe zijn in de praktijk en in wetenschappelijk onderzoek geen nadelige gevolgen of schadelijke effecten naar voren komen.